maanantai 11. joulukuuta 2017

Mikä on pätevä todiste hoitotehosta?

Skepsiksen vuoden 2017 Huuhaa-palkinnon sai Suomen Energiahoitajat Oy. Yhtiö mainostaa hoitonsa ja koulutustensa ylivertaisuutta yli tuhannella tyytyväisellä asiakkaalla. Ihmisten tyytyväisyys tai heidän paranemiskertomuksensa eivät kuitenkaan ole päteviä todisteita hoidon tehokkuudesta.

Pätevä todiste edellyttää, että potilaat on jaettu satunnaisesti ryhmiin. Yhdelle ryhmälle annetaan hoitoa ja toinen ryhmä, niin sanottu verrokkiryhmä, jää ilman hoitoa. Näin voidaan arvioida, kuinka moni hoidetuista olisi parantunut itsestään. Usein perustetaan myös ryhmiä, jotka saavat jotakin toisenlaista hoitoa. Lisäksi hoitovaikutusten arvioija tulee pitää epätietoisena, minkälaista hoitoa potilas on saanut. Menetelmän tarkoitus on sulkea pois tutkijan piilevätkin ennakkoluulot. Pätevimmät todisteet saadaan kaksoissokkotutkimuksesta. Siinä potilaskaan ei tiedä, saiko hän hoitoa vai ei.

Lääketieteen menestys perustuu tällaisiin tiukkoihin vaatimuksiin. Vain satunnaistamisen ja puolueettomuuden avulla voidaan saada todenmukainen kuva hoitojen vaikutuksista. On harhaanjohtavaa mainostaa kykyä parantaa sairaita sillä, että joku on kokenut hoidon olevan hänelle hyödyksi. Apua kaipaava potilas saattaa pakonomaisesti turvautua hoitoon, vaikka sen takana ei olisi minkäänlaisia (myötätunnon ulkopuolisia) parantavia elementtejä.