lauantai 6. kesäkuuta 2020

Luonnon ystävä muurahaisista

Lueskelin 120 vuotta vanhoja Luonnon ystävä -lehtiä. Eräs kirjoittaja kertoi muurahaisyhdyskunnasta, jonka jäsenet vaaran uhatessa lähtivät viemään toukkiaan turvaan. (Ks. Kuvat.) Vaaran mentyä ohi muurahaiset alkoivat kuljettaa toukkiaan takaisin pesään. 

Tässä kohdin tarina saa yllättävän käänteen. Kirjoittajan mukaan toinen muurahaislaji ryhtyi auttamaan toukkien palauttamisessa.

Kysyin asiasta ansioituneelta muurahaistutkijalta Heikki Helanterältä. En ollut aiemmin kuullut, että muurahaisilta löytyisi tällaista lajien tai edes yhdyskuntien välistä altruismia. Päinvastoin yhdyskunnat pikemminkin kilpailevat/sotivat keskenään. Joskus lapset ovat käyttäneet tätä seikkaa jopa huvituksekseen järjestämällä muurahaisturnajaisia, jossa kaksi eri pesistä haettua yksilöä laitetaan taistelemaan keskenään.

Helanterän luvalla laitan tähän hänen vastauksensa. Tarina saattaa selittyä jollakin aivan muulla kuin altruismilla:

Mielenkiintoista. Voi olla että kyseessä on verimuurahaisten (Formica sanguinea) ja mustamuurahaisten (F. fusca) sekapesä jossa verimuurahaisilla on orjinaan mustamuurahaisia. Tai sitten tosiaan kyse on taistelu toukista väärin tulkittuna. Olettaen että tämä on Suomessa tapahtunut, muualta kahden lajin yhteiskunnista on muitakin esimerkkejä.

(Helanterältä ilmestyi vuonna 2019 kirja Suomen muurahaisista yhdessä Katja Bargumin kanssa [Minerva]; yritän lukea teoksen kesän aikana.)