keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Suomen luonnon seitsemän samuraita

Lueskelin Iiris Kalliolan kirjaa Luontoillan seitsemän veljestä (Tammi 2013). Teoksessa esitellään vuonna 1975 alkaneen radio-ohjelman ja sittemmin myös TV-ohjelman luontoasiantuntijoita ja heidän taustojaan ja osaamistaan.

Korkeasaaren johtajana toiminut Ilkka Koivisto (1932–2012) oli lapsena esimerkiksi kummastellut, miksei koskaan näe pulun poikasia. Hän oli salaa kiivennyt ruumishuoneena toimivaan kellotapuliin asiaa selvittääkseen. Kalmanhajuisessa tapulissa Koivistolle ilmeni, että pulunpoikaset uskaltautuvat maailmalle vasta täysikasvuisina, tai ainakin täysikasvuisen näköisinä.
Luontoillan asiantuntijat

Tämän kaltaisten henkilöhistorioiden ohessa teoksessa on suuri määrä tietoa Suomen luonnosta, kuinkas muutenkaan. 

Katsojat lähettivät ohjelman asiantuntijoille kaikkiaan peräti 150 000–200 000 kysymystä. Näistä noin 15 000 kysymystä käsiteltiin. Nykynuoriso hankkii vastaukset heitä askarruttaviin aiheisiin nopeasti nettihaulla, joten tällainen ohjelmaformaatti jäänee pian unholaan (aivan kuten käynee luontokirjoille ja ehkä elämäkerroillekin). Nykymittapuulla ohjelma oli myös toivottoman hidastempoinen. (Kuuntelen Youtubesta englanninkielisiä keskusteluita ja podcasteja 1,5-kertaisella nopeudella, enkä usko menettäväni oleellista informaatiota, päinvastoin.)

Luontoilta-kirjojakin ilmestyi
jokunen. Tämä on vuodelta
1985.
Ikävä kyllä Luontoilta-formaatin mukana myös asiantuntijuus näyttää jossakin määrin painuvan unohduksiin. Eräässä Yleisradion(!) luonto-ohjelmassa juontaja esimerkiksi myönsi, ettei hän tiennyt, että Suomessakin kasvaa pähkinöitä. On vaikea sanoa, millainen ongelma luonnosta vieraantuminen on, mutta luonto-ohjelman toimittajalta tulee joka tapauksessa vaatia perehtyneisyyttä.

Lapsuudessani kuuntelin Luontoiltaa erityisesti isovanhemmilla käydessäni. Siellä ohjelmaa, soittajia ja heidän saamiaan vastauksia kommentoitiin yhteisöllisesti. Luontoillan asiantuntijat eivät olleet lapsuudensankareitani, mutta vielä vajaa kolmekymppisenä, kun illastin Kauri Mikkolan (1938–2014) seurassa, muistan jännittäneeni keskustelua sellaisen kirkasälyisen kuuluisuuden kanssa.

Ote Kalliolan kirjasta